Header Animaties

Rembrandts werken komen tot leven

Wat gebeurt er als je digitale techniek combineert met de klassieke schilderkunst van Rembrandt? KPN liet de werken van deze grootse schilder op een originele manier tot leven brengen door animatie-experts. Het resultaat is verbluffend.

Rembrandts werken komen tot leven

Def Staalmeesters 720 1280 Firstframe
De Staalmeesters, 1662

Een vergadering van vijf belangrijke Amsterdamse keurmeesters achter een tafel. Rembrandt weet van deze vergadering een spannende, levendige bijeenkomst te maken.

Def Familieportret 720 1280 Firstframe
Familieportret, ca. 1665

Het Familieportret heeft sinds 1956 niet meer gereisd. Speciaal voor deze tentoonstelling is het voor één keer te zien in het Rijksmuseum.

Def Joodse Bruid Final Firstframe
Het Joodse bruid, ca. 1665

Wat direct opvalt bij dit grote schilderij, is dat het grof is geschilderd. Rembrandt liet met dit werk alle conventies los: hij kraste en smeerde erop los.

Def Jacob Zegent Zijn Kleinzoons 720 1280  Firstframejpg
Jacob zegent de zonen van Jozef, 1656

Rembrandt koos bij het schilderen van het Bijbelverhaal over Jakob voor een verrassend moment: dat was zeker voor zijn tijd een opvallende keuze.

Def Liggende Leeuw 720 1280 Firstframe
Liggende leeuw, ca. 1660-1665

Rembrandt tekende bij voorkeur natuurgetrouw, dingen die hij om zich heen zag in het echte leven. De leeuw is daar een goed voorbeeld van.

Def Ruiterportret Frederic Rihel 720 1280 Firstframe
Ruiterportret van Frederik Rihel, ca. 1663

Rembrandt kende vanzelfsprekend de traditionele regels van de portretschilderkunst. Toch probeerde hij zoveel mogelijk de grenzen op te zoeken.

Slapendevrouw Aanpassing4 1 Firstframe
Slapende jonge vrouw, ca. 1654

De tekening waarop we een slapende vrouw zien, is Rembrandt ten voeten uit: een kunstenaar die in zijn persoonlijk leven tafereeltjes vastlegt.

Def Titus Aan De Lezenaar 720 1280 Firstframe
Titus aan de lezenaar, 1655

Rembrandt gebruikte slimme technische middelen om ons vertedering te laten voelen bij het werk waarin we zijn zoontje herkennen.

Def Zelfportret Met Twee Cirkels 720 1280 Firstframe
Zelfportret met twee cirkels, ca. 1665-1669

Rembrandt maakte vele zelfportretten tijdens zijn carrière. Dit werk valt op omdat hij zichzelf ongenadig eerlijk vastlegt.

Def De Samenzwering Van De Bataven Onder Claudius Civilis Firstframe
Claudius Civilis, ca. 1661-1662

Rembrandt wist een verhaal te vertellen op een manier die nog nooit eerder vertoond was, door een nieuwe, slimme techniek toe te passen.

Def Bathseba Met De Brief Van Koning David 720 1280 Firstframe
Bathseba, 1654

Dit is één van de topwerken van het Franse Louvre. We zien een jonge schoonheid die zich baadt. Ze heeft net een brief gelezen en is in dubio.

Def Badende Vrouw 720 1280 Firstframe
Badende vrouw, 1654

We zien een aantrekkelijke vrouw, wadend door het water, terwijl ze langzaam haar hemd optilt. Maar wie is deze dame?

KPN & Rijksmuseum

Een beetje van ons allemaal